Маринади для шашлику

Маринади для шашлику


Залежно від свіжості і м'якості нашого вихідного продукту підбирають склад маринаду і час маринування. У багатьох рецептах вказують необхідні інгредієнти і через якийсь час м'ясо буде готова для подальшої обжарювання.

Якщо ж у вас немає часу на наведені рецепти або ви любите експериментувати зі складом маринадів, то запам'ятайте кілька правил. Не можна поєднувати спиртовмісні напої з оцтом або лимонним соком. Для м'яса необхідний тільки один маринад, але не можна їх об'єднувати.

мариновка шашлыка

Є багато противників оцту, які вважають, що він «вбиває» м'ясо, позбавляє його справжнього смаку, робить жорстким. Ми не будемо вдаватися до жодної зі сторін, але додамо, що оцет є дуже хорошим консервантом. Доданий в суміш з нарізанною тонко цибулею і чорним перцем, без додавання солі, сире м'ясо зберігатиметься тривалий час, нарізане на шматки близько 4 см, навіть у літню спеку.

Чим більше ви додасте оцту, тим сильніше його консервуючі якості. Уникнути ж його великій концентрації можна додаванням готової гірчиці. Вона також має такі ж властивості. Крім збереження - розм'якшує навіть жорсткі волокна.

Пом'якшувальну дію мають свіжовичавлені соки ананаса і ківі. Через годину мариновки в ньому, шматочки почнуть танути просо в роті. Не поступається їм гранатовий сік з розім'ятих зерен, які віджимають через тканину. Звичайно це екзотичний підхід, але може хтось захоче спробувати.

Розм'якшує волокна в м'ясі саме сік. Очищене ківі, лимон з цедрою, шматочки ананаса треба натерти на крупній тертці. Якщо такої можливості немає, то нарізати гострим ножем на тоненькі шматочки, потім ретельно розім'яти руками поки рясно не почне виділятися сік. Тепер з нього можна робити маринад. З ріпчастою цибулею слід вчинити так само. Але не потрібно занадто все подрібнювати. Перед насадженням на шампур, ви повинні очистити м'ясо від усього зайвого. Інакше різні залишки підгорять і зіпсують смак.

Нарізування цибулі великими кільцями вважається неправильним і свідчить про лінь кулінара. Його дія стане набагато нижче. Часник же не можна пропускати через прес. У маринад його нарізають тонкими пластинками поперек зубчиків.

Коли вам попалося жорстке м'ясо його можна розм'якшити гірчицею. Для цього нарізають кубики, які потім перемішують з гірчицею і залишають на 30 хвилин. По закінченню часу протирають надлишки і закладають в маринад на ваш смак.

Не завжди в наявності є тільки що куплене свіже м'ясо, іноді доводиться готувати із замороженого. В цьому випадку його повільно розморожують в холодильнику до стану, коли можна буде нарізати ножем. Робимо шматочки потрібного розміру для шашлику. Розводимо гірчицю в глубокiй мисці і все разом ретельно перемішуємо. Залишаємо в холодильнику ще на 2 години. Повільне відтавання дозволяє зберегти усередині соки, тому не потрібно поспішати.

Час мариновки м'яса залежить від ваших смаків і його стану. Досвідчені кулінари не рекомендують затягувати цей процес і обмежитися декількома годинами. Для доброго м'яса досить однієї години. Тим не менш, є рецепти, в яких потрібно витримувати добу і навіть більше.

Питання соління маринаду дуже індивідуальне. Вважається, що сіль підвищить відділення соку, а значить готовий шашлик може вийти сухим. Взагалі, в кулінарії прийнято в самий останній момент додавати сіль. У разі шашлику найкраще це робити перед нанизуванням, добре перемішавши в маринаді.

Для збереження цілості риби, її треба засолити ще до початку готування. У маринад обов'язково додають необхідну кількість солі.

Загальні рекомендації такі: для свіжини робимо мінімум різних спецій і часу.


Рецепти маринадів

Одні люблять робити маринади тільки на цибулi, перці та солі. Це дозволяє отримати справжній смак свинини. Його нічого не буде перебивати. Але все одно з часом починає хотітися урізноманітнити підхід. Кулінари шукають прості, але ароматні рецепти, щоб розширити гаму смакових відчуттів. Для цих цілей підходить соєвий соус, мед, вино. Нижче кілька таких рецептів, які ви зможете взяти за основу і змінити на свій розсуд.

мариновка шашлыка


Медовий маринад для свинини або яловичини

Складові:

  • 1 столова ложка меду
  • 80 мл соєвого соусу
  • 1 чайна ложка кунжутного масла
  • 2 чайні ложки тертого імбиру
  • 2 зубчики часнику

Спосіб приготування:

Трохи підігрійте в мисці мед, додайте туди соєвий соус, кунжутне масло, тертий імбир і роздавлений часник.


Маринад м'ятний для свинини

Складові:

  • 4-5 столових ложок рослинного масла
  • 3-4 листочка м'яти
  • 60 мл білого вина
  • 1 цибулина
  • 2-3 зубчики часнику
  • розмарин

Спосіб приготування:

Нарубати дрібно листочки свіжої м'яти, додати в рослинне масло, влити біле вино, додати подрібнену цибулину, часник і розмарин.

Сумішшю змастити м'ясо і залишити в прохолодному місці на ніч.


Ароматний маринад для м'яса

Складові:

  • 4-5 столових ложок рослинного масла
  • 1-2 столові ложки лимонного соку
  • 2-3 столові ложки коньяку
  • суміш спецій ароматна
  • кайенский перець

Спосіб приготування:

Інгредієнти змішати в одному блюдечку. Розкласти на тарілці м'ясо і змастити кожен шматок окремо. Залиште так стояти на протязi години.


Маринад для м'яса з вином

Складові:

  • 200-250 мл білого сухого вина
  • 200-250 мл рослинного масла
  • 1 морква
  • 2 великі цибулини
  • 1 зубчик часнику
  • 0,5 лимона або 50 мл оцту
  • 1 пучок петрушки
  • 2 лаврові листки
  • чорний перець горошком

Спосіб приготування:

Часник, морква і цибуля нарізаються кiльцями.

Рослинним маслом полити м'ясо, поклавши його в посуд для маринування.

У вино додається нарізані овочі, лавровий лист, петрушки і чорний перець. Виливається також сік лимона. Час мариновки від 2 годин до 2 діб.


Маринади з оцтом

У спекотні літні дні зберегти м'ясо стає дуже проблематично, воно може зіпсуватися. Навіть термічна обробка вас не застрахує від можливості підхопити інфекцію або отримати отруєння. Дуже часто багато хто цим нехтуює. Шлях від будинку до місця готування може зайняти кілька годин. Цибуля не забезпечить належної стерилізації. У цих випадках краще всього застосувати в якості основи оцет.

мариновка шашлыка


Простий маринад

Складові:

  • 250 мл оцту
  • 1 пучок петрушки
  • 2 лаврові листки
  • 1 велика цибулина
  • сіль
  • чорний мелений перець

Спосіб приготування:

М'ясо заливається оцтом, додається зелень петрушки, шматочки лаврового листа, цибулю порізану кільцями, сіль і перець. Маринувати 2 години.


Маринад для свинини

Складові:

  • 200 мл оцту (3% -го)
  • 1-2 цибулини
  • 1 морквина
  • пучок петрушки
  • цукор
  • перець
  • лавровий лис

Спосіб приготування:

Закип'ятити 200-300 мл води, додати в неї всі інгредієнти. Коли маринад охолоне - покласти в нього м'ясо.


Маринад для птиці

Маринівка птиці відрізняється від свинини. У неї набагато більш ніжне м'ясо, волокна менш щільні, ще воно солодше. Йому треба лише надати додатковий аромат прянощів. Рекомендується додавати рослинне масло. При контакті з жаром воно утворює кірку і все соки збережуться всередині.

мариновка шашлыка


Класичний маринад

Складові:

  • 4 столові ложки рослинної олії
  • 1 сік лимона
  • 2 цибулини
  • 1 пучок петрушки
  • 1 зубок часнику
  • сіль
  • чорний мелений перець

Спосіб приготування:

Рослинним маслом обмазати птицю з усіх боків. З цибулi, часнику, петрушки з приправами і лимонного соку зробити кашку. Залишити в ній маринуватися на 2-3 години.


Маринад з йогуртом для птиці

Складові:

  • 200 мл йогурту
  • 1 зубок часнику
  • 1 гострий червоний перець
  • 0,5 чайної ложки паприки
  • 2 чайні ложки дрібно порізаних листя м'яти
  • петрушка або кінза

Спосіб приготування:

Додати в йогурт всі перераховані компоненти. Замочити в ній птицю і залишити на кілька годин.


М'ятний маринад для птиці

Складові:

  • 4-5 столових ложок рослинного масла
  • 3-4 чайні ложки дрібно порізаних листя м'яти
  • 60 мл білого вина
  • 1 цибулина
  • 2-3 шт зубика часнику
  • розмарин
  • майоран
  • чебрець
  • гострий червоний перець
  • паприка

Спосіб приготування:

Цибулю і часник дрібно нарізати. Змішати разом решту інгредієнтів. Маринівка повинна бути не більше 1 години.


Маринад на кефірі

Складові:

  • 1 літр не жирний кефіру
  • 2 ріпчастої цибулі
  • сіль
  • перець
  • спеції

Спосіб приготування:

У кефір додати дрібно порізану цибулю, а потім спеції. Маринад повинен повністю покривати м'ясо, так само бажано його час від часу перемішувати. Дати настоятися не менше 6 годин. В кінці посолити. Це вiдмiнний рецепт шашлику, коли не особливо за ним доглядають і великий ризик його пересушити на вугіллі. Даний спосіб став дуже популярним.

 20.03.2018

Перейти до списку статей
Продовжити